Vaardigheden

Spreken

Spreken is de basis van een taal. Je communiceert met iedereen. De ander verstaat jou en praat terug tegen jou. Op het werk, in de supermarkt, met de buren, in de trein, overal.

Als je oefent, zul je merken dat het steeds beter zal gaan. Je spreekvaardigheid wordt beter, je woordenschat wordt groter en je algemene uitdrukkingsvaardigheden ontwikkelen zich.

Luisteren

Luisteren is essentieel om een taal goed te kunnen leren en begrijpen. In het begin kan het best lastig zijn maar uiteindelijk lukt het iedereen. Je kunt de ander verstaan en begrijpen wat hij of zij tegen je zegt. Ook om radio te kunnen luisteren en televisie te kunnen kijken moet je goed kunnen luisteren.

In het begin versta je niet zo veel maar je zult zien dat je steeds beter begrijpt wat je hoort. Je begint met korte en eenvoudige fragmenten. Die worden steeds langer en zo versta je steeds meer.

Schrijven

Schrijven is belangrijk. Je moet je goed kunnen uitdrukken. Bijvoorbeeld in een sollicitatiebrief of in een brief aan een instantie. Ook voor e-mail en sms is het belangrijk dat je goed kunt schrijven.

Lezen

Lezen is leuk! Je kunt de krant lezen, de ondertitels op televisie en mooie en interessante boeken. Ook als je bijvoorbeeld een formulier moet invullen, moet je kunnen begrijpen wat je moet doen.

Een andere taal is een andere kijk op het leven. – Fellini